Dolina Soče za razvajanje brbončic

Dolina Soče slovi kot prava avtentična turistična destinacija; tu se lahko sproščate v neokrnjeni naravi, spoznavate lokalno kulturo in bogato zgodovino, ki jo je pisala bojevita soška fronta. Še posebej okusen je gastronomski program doline Soče in dopolnjujoče etnološke prireditve.

Eden bolj odmevnih festivalov je oktobrski Jestival, na katerim je dolina Soče predstavljena s spletom okusov lokalnih gostinskih ponudnikov in proizvajalcev domačih dobrot. Dolina Soče poleg odličnih kobariških štrukljev, planinskih sirov ter domačih mesnih dobrot na festivalu združi tudi lokalne umetnike in ustvarjalce, dogajanje festivala okusov in umetnosti pa zaključi večerno koncertno dogajanje.

Vsak, ki ga na izlet privabi dolina Soče, je že slišal za lokalno kulinarično specialiteto friko. Frika je priljubljena jed, katere sestavine se sicer malo razlikujejo glede na to, v katero vas vas popelje dolina Soče. Glavnim sestavinam – jajcam in siru, nekateri vaščani dodajajo še krompir. Frika je tako priljubljena, da jo dolina Soče časti kar z lastnim praznikom. Frikafest poteka v Tolminu in poleg domačih pridelkov predstavi tudi lokalne tolminske dobrote ter nagradi najboljše sirarje, katerih delovanje združuje dolina Soče.

Dolina Soče v zgodnjem delu vabi tudi na Čomparsko noč, še eno prireditev posvečeno kulinariki. Bovški dogodek je dobil ime po čompah – krompirju in predstavlja pomembno srečanje lokalnih ponudnikov. Dolina Soče v avgustu postane prizorišče plesnih, glasbenih in gledaliških nastopov, ki obujajo kulturno dediščino, ob tem pa poskrbijo, da so želodčki vedno polni, saj se stojnice šibijo pod friko, čompami in bovškim sirom.

Zelo dober vpogled v način življenja, ki ga je v preteklosti ponujala dolina Soče omogoča etnološko-zabavna prireditev v Čezsoči. Tradicionalne kmečke igre s šaljivo predstavitvijo šeg in navad obujajo stare šege in navade ter skrbijo da kulturna zgodovina, ki jo hrani dolina Soče, ostane nepozabljena. Seveda kmečki praznik zaznamujejo domače dobrote, ki so se že v preteklosti znašle na kmečkih krožnikih.

Dolina Soče je torej pravi raj za kulinarične navdušence. Poleg lokalnih dobrot lahko okusite tudi modernejše okuse, saj se ravno tu nahaja ena najbolj znanih slovenskih restavracij, Hiša Franko, katere ponudba temelji na lokalnih pridelkih. Lačni? Dolina Soče vas vabi h kulinaričnemu razvajanju!

 

 

 

 

.